Vad är bra uppfostran och vad är dålig uppfostran? Det finns idag många föräldrar som vandrar omkring i stressen och oron att dem ska uppfostra sina barn fel, men även föräldrar som vill uppfostra sina barn som de själva blev uppfostrade, med disciplin och hårda regler. Samt föräldrar som vill lägga sina drömmar på barnen för att de ska bli framgångsrika och uppnå det föräldern själv inte uppnådde i sin ungdom. Vad är rätt sorts uppfostran? Hur pass stor press kan man lägga på sitt barn? Hur blir barnen självständiga? Många föräldrar tar expertråd för rätt uppfostran. Barnen tar idag betydligt större utrymme än förut och har fler rättigheter än för tjugo år sedan. Det kan även ha konsekvenser, för vår uppfostran som barn är den som präglar oss starkt senare i livet.
I en artikel vid namn ”Dåligt för barn att stå i centrum” av Katarina Andersch (Göteborgsposten 2009-09-13), intervjuar hon en expert kring barnuppfostran som många oroliga föräldrar brukar vända sig till. Experten heter Jesper Juul. Han hävdar i intervjun att föräldrarnas ”curling” det vill säga (alltid vara barnen till lags) är någonting som är väldigt negativt och kan resultera till att barnen inte kan bli självständiga eller känner att de ständigt måste stå i centrum. Han menar även att barn sällan är själva utan tillsyn fram tills de är tonåringar. Vilket han också tycker är negativt eftersom det bidrar till att barnen inte kan bli självständiga. Juul avslutar med ”barnen behöver inte perfekta föräldrar. De behöver levande människor.”
Själv kan jag hålla med Juul på vissa håll. Barn behöver motgångar då och då i sin tillvaro. De behöver utrymme för sig själva ibland eftersom att barn också är tänkande individer som behöver få samla på sig de intryck som ges av omvärlden. Ett barn som aldrig kan tillåtas att lämnas utan vuxen tillsyn har svårare att kunna känna sig trygg vid ensamma tillfällen. Exempelvis om det bara gäller en sådan sak som att stanna hemma ensam när föräldrarna far och handlar. Det jag däremot gillar mindre med Juuls yttrande är att han inte anger konsekvenserna för vad som kan hända om man ger barnen för lite tillsyn och bekräftelse. Juuls budskap är dock att framställa vad ”curling” innebär. Men jag tycker ändå att han borde ha redogjort för vad konsekvenserna av att ge barn för lite tillsyn och bekräftelse kan innebära. Alla föräldrar i Sverige är ju inte precis ”curlingföräldrar”. Även begreppet ”självständighet” kan också misstolkas i texten anser jag. Eftersom Juul bara framhäver och ständigt återgår till att barn idag är bortskämda av uppmärksamhet.
Jag finner ett starkt budskap i dikten ”Du behöver bara säga till” av Magnus Johansson (från albumet Vilda fåglar – sånger om barn, 1994). Diktens handling och budskap är att ens barn inte behöver vara perfekt för att bli älskad. Att man inte ska låtsas vara någon man inte är, att man inte behöver vara ett ljus i livet som alltid är tänt och att man aldrig någonsin behöver göra sig till. Helt enkelt syftar Johanssons dikt på att barnen måste få vara sig själva och vara älskad för det. Ett barn som lever under pressen att dem måste vara perfekta i sina föräldrars ögon lever inte sunt. Föräldrar som vill att deras barn ska vara perfekta är gravt orealistiska. Prestationsångest bland barn och ungdomar kan i vissa fall bero på för mycket press hemma. Att de exempelvis måste vara bäst på den sport de håller på med, prestera utmärkt i skolan eller dylikt.
Ett barn som växer upp under ständig uppsyn med överbeskyddande föräldrar kan lätt bli rädd för att prova nya saker och rädd för att ta risker. Ett barn behöver ta risker och göra misstag ibland för att sedan lära sig av det. Det kan även bli tvärtom vid en överbeskyddande uppväxt. Det kan också bli så att barnet som ungdom blir överdrivet trotsig. Eftersom att denne lärt sig att allt som kan innebära en risk är oerhört spännande och förbjudet.
Det finns inget svar som står i klartext hur en perfekt förälder ska agera. Det gäller att upptäcka det själv, att utgå efter sitt barn. Vissa barn behöver mer bekräftelse hemifrån än andra för att bygga upp ett självförtroende exempelvis. Alla barn behöver uppmärksamhet, men med måtta. Alla barn förtjänar att bli stöttade men inte pressade. Alla barn behöver få begå misstag ibland för att lära sig av dem. Även föräldrar behöver begå små misstag ibland, för att lära sig av dem. Ingen är perfekt.
måndag 29 mars 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
bra referat av dikten! Och mycket bra inledning:) /Linnea s
SvaraRaderaHåller med Linnea till fullo! Mycket bra refererat av dikten!
SvaraRadera/Amanda
Jag gillar din inledning starkt, den är jättebra med olika sorters frågeställningar som jag tror att de flesta föräldrarna har i tankarna. Jag tycker att du fått ihop texten på ett jättebra sätt. En sista sak bara: Avslutningen: GOOD JOB JOHANNA SÄGER JAG!!
SvaraRadera/Alice